Oldalak

2011. május 3., kedd

Bendevárás

Kétség nem férhet hozzá, hogy ez a legkedvesebb cikksorozatom. Azt, hogyan gömbölyödik a pocakom a harmadik gyerekkel, mindenképp leírtam volna magamnak. De úgy hozta a sors, hogy a Kismama magazin is vevő volt rá. Én meg örömmel mondtam nekik igent.

Amikor Bíborka lányommal terhes lettem még 2001-ben a piacon fellelhető összes babavárós újságot megvettem. Pár hónapnyi olvasgatás után kiderült - felesleges pénzkidobás. A legtöbb dögunalmas. Kivéve egyet, amit mintha nekem írtak volna. Azonnal gyűjteni kezdtem és minden egyes annyira becsben tartottam, hogy képes voltam könyvkötőt keresni és beköttetni a rongyosra olvasott lapokat. Ez volt a Kismama magazin. Akkor persze még csak álmodoztam róla, hogy egyszer majd ide fogok írni.
Eredetileg olvasói leveleket kezdtem nekik írni - volt véleményem a cikkekről (megjelent) pár sztorim a babakocsis közlekedés nehézségeiről (megjelent) és amikor Borsika lányom született, természetesen azt is megírtam nekik. És az is megjelent.
Ekkor már kicsit vérszemet kaptam és jeleztem, hogy amúgy én újságíró lennék, és küldtem pár cikkötletet is. És bamm - az első megbízást követték a többiek! És hamarosan azt vettem észre, hogy minden hónapban írok nekik.
Újságírói munkát találni ugyanis nem lehet hagyományos úton. Ilyen állásokat nem hirdetnek, és ha mégis, akkor csak sok-sok tapasztalattal bíró embereknek. Mit tegyenek akkor a kezdők? Sokan panaszkodnak nekem, hogy hiába küldik be ide-oda az életrajzukat, semmi visszajelzést nem kapnak. És ebből azt a következtetést vonják le, hogy ide bizony protekció kell.
Pedig ez nem igaz. Az én példám is ezt bizonyítja. Szerkesztőként magam is megtapasztaltam, hogy jó újságírókban folyamatos hiány van és ha egy újság olyan embert talál, aki tud írni és időre szállítja a megrendelt anyagot akkor két kézzel kapnak utána.
Az egyik megrendelést hozza a másik, az egyik újság után jön a másik, mivel ebben a szakmában elég komoly fluktuáció van. Egyik újságból a másikba gyakran jönnek-mennek a szerkesztők és ilyenkor tényleg viszik magukkal azokat az újságírókat, akikben megbíznak. Az újságíró pedig azt veszi észre, hogy egyszer csak csőstül jön a munka és rengeteg cikket kell írnia.
Ez a fluktuáció dolog amúgy épp a Kismamára nem igaz, mert amióta én kapcsolatban állok velük a stáb szinte teljesen változatlan. Persze az évek alatt az én életem sokat változott és ezt a Kismama magazin nem tudta követni. Hiszen ez az újság csak ovis korig követi végig a gyereknevelés kérdéseit, az enyémek meg szép lassan kinőttek ebből a korból. A szülés, a szoptatás, a hozzátáplálás élményei szép lassan a múlt ködébe vesztek - ám mégis maradtam a lap olvasója, és ennek épp a stáb az oka.
Számomra ez az újság ugyanis attól különleges, hogy messzemenőkig korrekt szakmailag - és valami elképesztő módon személyes. A szerkesztők ugyanis a cikkek kapcsán rendszeresen bepillantást engednek a saját életükbe. Abba, hogy ők hogyan csinálják, hogyan csinálták. Az évek alatt szép lassan kiderült, hogy kinek hány gyereke van, hogyan szült, hogyan etetett és fegyelmezett. És ettől a személyes vonaltól az egész újság sokkal több, mint informatív cikkek özöne - olyan, mint egy mini-sorozat, egy blog vagy egy publicisztika. Nekem szól, akár egy jó barátnő.
Amikor kiderült, hogy Bende érkezik, és felkértek a terhesnapló megírására fél méterrel a föld fölött lebegve mentem haza. Igazi sztárnak éreztem magam.
És akkor még nem is sejtettem, hogy ez a kismamanapló mennyi bónusszal jár majd. Számomra a legnagyobb élmény az volt, hogy a kilenc hónap alatt profi fotós, sminkes, stylist segítségével csodás képek készültek rólam. Sokkal több, mint ami az újságban megjelent. Egy óriási albumot teleragasztottam velük, és néha végignézem őket, mert sugárzik róluk minden szeretet és boldogság amivel Kisbendét akartuk és vártuk. És bár a tükör sem akkor, sem azóta nem ezt mutatja, mégis szeretem azt gondolni, hogy ilyen voltam. Ilyen éterien, sugárzóan boldog kismama.

Terhesnapló, Bendével - 1. rész

Terhesnapló, Bendével - 2. rész

Terhesnapló, Bendével - 3. rész

Terhesnapló, Bendével - 4. rész

Terhesnapló, Bendével - 5. rész

Terhesnapló, Bendével - 6. rész

Terhesnapló, Bendével - 7. rész

Terhesnapló, Bendével - 8. rész

Terhesnapló, Bendével - 9. rész

Terhesnapló, Bendével - Szülés!


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More