Oldalak

2011. október 28., péntek

5+1 történelmi legenda - amit eddig biztosan rosszul tudtál!

Imádok történelmi cikkeket írni, különösen, ha sikerül meglepő, érdekes tényeket összegereblyézni! Íme néhány a kedvenceim közül!

1. A vikingeknek soha nem volt szarv a sisakjukon!
Ha viking, akkor szarvak - gondoltuk eddig, de tévesen. Egy ilyen sisakat se találni a múzeumban. A kép, ami bennünk él, meglepően modern eredetű - egy 19. századi svéd illusztrátor, Gustav Malmstrom készítette egy ősi skandináv legendákról szóló könyv illusztrációjaként.
És hogy a homályt teljesen eloszlassuk, jónéhány történész még azt is kétségbe vonja, hogy a vikingek erőszakos, vad harcosok lettek volna, akik végigdúlták az északi tenger partvidékét. Erre ugyanis semmiféle kortárs utalás nincs! A történészek szerint az átlagos viking inkább tisztességes, jámbor vándor volt, akinek az élete inkább unalmas, mint kalandos volt.

2. Lady Godiva nem lovagolt pucéran!
Az angol nemesasszony, aki a nép adóterheinek enyhítése miatt - és persze a férje bosszantására - meztelenül végiglovagolt Coventry főutcáján, csak a költők fantáziájának terméke. Lady Godiva ugyan valóban élt a 11-ik században, de tiszteletreméltó nemesasszony volt, akiről semmi pucérkodást nem jegyeztek fel a kortárs krónikák, adófelmentésről nem is beszélve. A híres lovaglásról az első írás több mint 150 évvel a halála után születik, amihez a pikáns részleteket (többek közt Leselkedő Tom alakját, aki megvakult a hölgy bájai láttán) majd 800 évvel később Alfred Tennyson hosszú verse tette hozzá.

3. Kolumbusz nem fedezte fel Amerikát!
Az csak egy dolog, hogy az első Európaiak ugyanis már Krisztus születése előtt ezer évvel kikötöttek Amerika partjainál, tehát felfedezésről Kolombusz esetében szó sem eshet. De ennél sokkal viccesebb tény, hogy Kolombusz nem is járt soha az amerikai kontinensen. Az első útján, 1492-ben csak a Bahamákig jutott el, egy évvel később Dominikán kötött ki, később Trinidad szigetét látogatta meg, és az utolsó alkalommal Martinique-ig jutott el.

4. A középkori himlőjárványt nem a patkányok okozták!
A törénészek mindig is vitatták, hogy valóban a patkányok lennének a felelősök a 75 millió ember életét követelő pestisjárványlért, amely 1347-1351 között pusztított végig Európán. A legfőbb érvük az volt, hogy a középkori városok nagyon is hatékonyan tudtak védekezni a pestis ellen, ha a beteg embereket karanténba tették és a város kapuit lezárták a jövevények elől. Mivel a patkányok nem tartják be az emberek által alkotott kordont, logikusnak tűnik, hogy a betegség nem közvetítő útján terjedt, hanem személyes érintkezés révén. Ma már úgy vélik a tudósok, a tünetek alapján - magas láz, fájdalom, belső vérzés, vörös foltok - hogy inkább egy Ebola szerű kór söpört végig Európán, amely a központi idegrendszert támadta meg.

5. A vadnyugat nem is volt veszélyes hely!
Az a pisztolypárbajos, öldöklős vadnyugat, amit a hollywoodi filmekben láthatunk, soha nem létezett. Sajnálatos tény, hogy Dodge Cityben, amely a filmekben a legkeményebb hely 1878-ban mindössze öt ember halt meg golyó által - és ez volt a legdurvább évük! Hasonló éves halálozási arányt jegyeztek fel Tombstone-ban és Deadwoodban is. Ez a szám azért nagyon alatta van a hollywoodi filmes átlagoknak, ahol percenként hullanak a cowboyok.
Az egész Wild West legenda Owen Wister agyszüleménye, aki 1902-es regényében kitalálja a western-regényt, amely azóta is minden hasonló pisztolypuffogtatós történet atyja. Az a verőfényes, izzadós, idegfeszülős pisztolypárbaj, amely nélkül nincs westernfilm pedig csak 1929-ben a "High Noon" című némafilmben tűnik fel először, Gary Cooper halhatatlan alakításában.
Ja, és hogy még egy illúziót összetörjek: a sziú indiánok törzse soha nem volt vérszomjas. Több mint 250 ezer európai telepes költözött Amerikába 1840 és 1860 között, és mindössze 362 halálesetről tudunk, amely indiánokhoz kötődik.

+1 Báthory Erzsébet nem fürdött szűz lányok vérében!
A cikk amelyből kiderül, hogy miért is terjedt el róla ez a pletyka és milyen ember is volt valójában, a Nők Lapja Évszakok 2007-es nyári számában jelent meg! (A képekre kattintva el lehet olvasni a szöveget.)





0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More