Oldalak

2011. november 22., kedd

A szépség igazi arca

Angliában az elmúlt fél évben öt nő került súlyos állapotba közvetlenül hajfestés után. Te tudod, hogy mi minden van abban, amit magadra kensz? Megnézed a krémek összetételét? Figyelsz rá, hogy ne tartalmazzon káros anyagokat? Vagy egyszerűen hiszel a hirdetéseknek?

A héten egy kétgyermekes édesanya esett kómába miután felkente a szokásos hajfestékét, amit már évek óta gond nélkül használt. Először csak szédülni kezdett, majd arra panaszkodott, hogy nem kap levegőt. Bár a férje azonnal kórházba vitte, útközben leállt a légzése és kómába esett. Azt mondják, hogy ha felépül is, szinte biztos, hogy agykárosodást szenvedett.
A bűnös a PPD (Para-Phenylenediamine) nevű vegyület, ami főleg sötét színű hajfestékekben található. Ez nem színezőanyag. Azért teszik a hajfestékbe, hogy a festett hajat ragyogóbbá tegye. Mivel nem ürül ki a szervezetből, az évek alatt lassan egyre több lesz belőle, és ha elér egy kritikus szintet, és a használója allergiás rá, bármely következő hajfestés közben bekövetkezhet a katasztrófa. A gyártó azt tanácsolja, hogy mindenki minden hajfestés előtt végezzen bőrpróbát - de tegye a szívére a kezét aki rendszeresen otthon festeget és vallja be, hogy ő így tesz-e. Vagy egyszerűen csak bízik a szerencséjében, arra gondolva, hogy mi a legrosszabb, ami megtörténhet - egy kis pirosság, viszketés, kiütés, és arra is igen kicsi az esély. Ki számít arra, hogy akár bele is halhat a hajfestésbe?
Én már jóideje elolvasom, hogy mit tartalmaznak a krémeim. Ételt se veszek anélkül, hogy tudnám mi van benne. Az első döbbenet az volt, hogy a felét se értem annak, amit olvasok. Hát elkezdtem utánaolvasni, hogy mégis mit jelentenek a furcsa, hosszú, latin szavak. És egymás után jöttek a döbbenetek. Elsősorban az, hogy az összetevők legtöbbje egyáltalán nem az én szépülésemet szolgálja, hanem azt, hogy az adott termék minél tovább megőrizze a minőségét. Hogy én, mint vevő elégedett legyek vele. Nem az eredménnyel, hiszen az az esetek jelentős részében csak illúzió - inkább a krém állagával, illatával és színével.
Ha az embernek munkaköri kötelessége, hogy minél több krémet kenjen magára, egy idő után nagyon is megválogatja, hogy mit vesz a kezébe. Aki pedig szépségrovatot vezet, az könnyen lehet válogatós, hiszen naponta kapja a legújabb cuccokat - krémeket, sminkeszközöket, parfümöket. Visszaküldeni semmit sem kell, hiszen a cél az, hogy próbálja ki az újságíró, hogy milyen az adott termék. És aztán persze írja is meg, hogy tetszett neki.
Ha őszinte akarok lenni, ez a világ legjobb állása. Nincs az a nő, aki ne szédülne meg a folyamatos kényeztetéstől. Világválság ide vagy oda - a nők még manapság is vagyonokat költenek a saját szépségükre, nem csoda, hogy ez az iparág még a legrosszabb gazdasági helyzetben is virágzik. Hiszen a recept olyan egyszerű! Csinálj egy krémet, találj ki hozzá egy hangzatos szlogent és tegyél mellé egy szép arcot. Egy nő se fog reklamálni, amiért nem lett olyan szép, sima bőrű, mint a képen látható agyonretusált sztár. Ugyanis annak fogja magát érezni akkor is, ha száz forintnyi hatóanyag nincs a tégelyben. És mire elmegy a kedve a krémtől, kijön a polcokra egy újabb.
Nem mondom, hogy nincsenek nagyon jó minőségű, tiszta és hatékony termékek a piacon, de nem könnyű felkutatni őket. Pedig vannak területek, ahol nagyon is fontos lenne, hogy ne hagyjuk magunkat elszédíteni. Te például tudtad, hogy a dezodor amit magadra teszel, akár veszélyes is lehet? Az egyik kedvenc cikkemben erről írtam - és hogy ne csak riogassak, de alternatívát is felmutassak, összeszedtem néhány terméket, amit bátran és jó szívvel ajánlok mindenkinek, aki valóban egészségtudatosan akar élni.

Az egészséges dezodorokról szó
ló cikkem a Nők Lapja Egészség 2009. áprilisi számában jelent meg.




0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More