Oldalak

2012. január 7., szombat

Liz Taylor szikrázó élete

Egyetlen Liz Taylor filmet sem láttam. De képtelen vagyok levenni a szemem a róla készült cikkekről mostanában. Nem csoda, hiszen ékszerek vannak benne. Nem is akármilyenek. A világ legrdágább ékszerei, amelyek a Sothery's árverésén rekordösszegért keltek el.

Úgy tartják, Liz Taylor szívesen játszott ékszereivel. Nem tartogatta őket különleges alkalmakra - hordta a legdrágábbakat is, amikor csak tehette, még otthon is. Örömét lelte bennük. És ez az öröm olyan ragyogó volt, hogy minden férje imádta látni, hát minden jeles alkalomra ékszert kapott tőlük.
Liz pontosan tudta, hogy az ékszerei mit érnek: "Nem sírhatod el a bánatod egy gyémánt vállán és nem tartanak melegen éjszaka. De igazán szép látvány, amikor a nap fényétől szikrát hánynak." - mondogatta. A szakértők szerint az övé volt minden idők legnagyobb és legértékesebb magán ékszergyűjteménye. A Sotherby's decemberi árverésén 269 darab került kalapács alá, és a jósolt összeg négyszeresét érte el végül: 116 millió dollárt - azaz több mint 40 milliárd forinto, amely összeg a Elizabeth Taylor Aids alapítvány számlájára került, a színésznő végakaratának megfelelően, és nem csak ez, hanem még az a pénz is, amelyet az ékszerek két hónapig nyitva tartó kiállításából nyertek, hiszen az óriási gyűjteményt, amelynek ruhák is részei voltak, bárki megnézhette, aki az elmúlt időszakban New Yorkban járt.
Az óriási összeg és a felfokozott érdeklődés nem meglepő: ezek a világ legtöbbet fotózott ékszerei, és az árverés körül óriási felhajtás volt. Mindenki akart egy darabot a szépséges Liz fényéből. De tartok tőle, senki nem fog úgy ragyogni többé, mint ő tette azt.
Én nagyon szerettem volna megírni és nyomtatásban is látni Liz Taylor ékszereinek történetét, mert a téma egyszerűen nem hagy nyugodni már hónapok óta, különösen, hogy évekkel ezelőtt egyszer már írtam egy cikket a világ leghíresebb ékszereiről a Nők Lapja Évszakokban. De sajnos erre a Liz Tayloros cikkre most ők sem voltak vevők. Értem én - Liz Taylor otthon nem akkora sztár, mint Amerikában. De az ékszerei szerintem akkor is izgalmasak. Ezért hát megírtam őket saját magamnak - és a blog olvasóinak.

La Peregrina
Ez volt az árverés legdrágábban eladott darabja - ami egyáltalán nem meglepő, lévén, hogy a nyaklánc ugyan új, éppen Liz Taylor terveztette meg a Cartierrel. De rajta az az óriási gyöngy... na, az igazán királyi darab, amelynek több évszázados története van. Egy rabszolga találta a Panama folyó torkolatánál - így került II. Fülöp spanyol király tulajdonába, aki gyakorta tűzte a kalapjára. Utána több spanyol, francia és angol királynő akasztotta a nyakába, utolsóként Mária, a skótok királynője.
Richard Burton 1969-ben vásárolta meg a gyöngyszemet 8 millió forintnak megfelelő dollárért, és a szakértők úgy vélték, hogy a decemberi árverésen 660 millió forintot fognak érte kapni, de rekordáron kelt el:2.6 milliárd forintot fizettek érte.

Taj Mahal nyaklánc
Igen, az a Taj Mahal, nem névrokonok. A rubintokkal díszített vastag aranylánc ugyan Cartier műve, de a kő már az 1600-as évek óta ismert. PÁrszi nyelven az van belevésve: a szerelem örök. Jahan kán adta ajándékba szerelmének Mumtaz Mahalnak, annak a nőnek, akinek síremléke a Taj Mahal lett később.
Richard Burton 1972-ben vásárolta meg a követ Liz Taylor 40-ik születésnapjára, és akkor 70 millió forintot fizetett érte. Azt mondta akkor, hogy eredetileg a Taj Mahalt akarta megvenni a feleségének, de annak nagyon sokba került volna a szállítása. A decemberi árverésen 120 millió forintra becsülték a lánc értékét, de végül 2 milliárd forintért kelt el.

A Krupp gyámánt
Pontosan ugyanekkora összegért, kétmilliárd forintért kelt el ELizabeth Taylor hatalmas, 33.29 karátos gyémántgyűrűje is. Ezt a gyűrűt is Richard Burtontól kapta Liz, és nagyon gáláns ajándék volt, hiszen Burton 75 millió forintot fizetett érte, ez volt az első ékszer, amit a színésznőnek ajándékozott, még 1968-ban. A gyűrű korábban Vera Kruppnak, a hírhedt iparmágnás Alfred Krupp feleségének tulajdonában volt, akinek a vége a II. világháború alatt a náciknak gyártott fegyvereket. A család neve ma már nem hangzik kellemesen, ezért sokan Elizabeth Taylor gyémántnak hívják a követ, ami már csak azért is találó elnevezés, mert a díva annyira szerette ezt az ékszert, hogy szinte soha nem vette le, még filmeken is gyakran látni a kezén. Elizabeth, aki 27 évesen tért át a zsidó vallásra amúgy szerette a kő történetét, különösen értékelte annak iróniáját. Gyakran mondogatta, hogy már a hatvanas évek elején, amikor először került árverésre a kő, már akkor kinézte magának és remélte, hogy egyszer egy rendes zsidó lány kezére kerül.

Zafír sautoir
A zafírokból és gyémántokból álló hosszú nyaklánc (aminek a puccos francia neve a sautoir) Bulgari műhelyéből való, és szintén szülinapi ajándék, méghozzá arra a bizonyos negyvenedikre kapta Liz Taylor, a Taj Mahal mellé. (Azt hiszem, hogy a férje, az a bizonyos Richard Burton nagyon félt attól, hogy a csinos asszonykája bedepizik a kerek évforduló alkalmából, ezért minden létező drága és szikrázó holmit megvett neki.) Azt nem tudni, hogy Burton ezért mennyit fizetett, de biztos, hogy jó befektetés volt, mert a lecsatolható medállos 57 karátos zafírlánc az árverésen 1.3 milliárd forintért kelt el.

Vladimir nagyherceg szettNem meglepő talán a fentiek után, de ezt a smaragdokkal kirakott gyémánt szettet, amelyhez fülbevaló, nyaklánc, bross és karkötő is tartozik szintén Richard Burton vette szerelmének méghozzá eljegyzésük alkalmából, Elizabeth pedig ezt viselte amikor összeházasodtak 1964-ben Montrealban.

Antik gyémánt tiara
Nem csak Burton volt gáláns ajándékozó - ezt a tiarát Elizabeth Taylor harmadik férje, a filmrendező Mike Todd adta ajándékba Hollywood királynőjének amikor a 80 nap alatt a föld körül című filmet forgatták. Elizabeth ezt hordta az 1956-os Oscar díjkiosztón is, ahol ő ugyan nem kapott díjat, de közös filmjük igen. "Akkoriban nem volt túl divatos dolog tiarát hordani, de nem érdekelt, mert számomra Todd volt a király, és én az ő királynője" Todd azonban két évvel később egy repülőgépbalesetben életét vesztette. A tiara, a gyémántok és a hozzá kötődő emlékek most egymilliárd forintot értek.


És akinek még nincs elege a csillogásból, az elolvashatja még a drágakövekről szóló írásomat, amely a 2003-as Nők Lapja Évszakokban jelent meg. Még nem tudtam bescannelni - pótolni fogom - de addig is itt a nyers változat, pár képpel kiegészítve.
Liz Taylor persze ebben az összeállításban is szerepel.

A TÖRTÉNELEM LEGHÍRESEBB DRÁGAKÖVEI

Hope (Remény)
A legenda szerint átok ül ezen az ibolyakék gyémánton. Sok birtokosa meghalt, és a kő bánatot és pusztulást hozott legtöbb tulajdonosa életébe. A források szerint XVI. század közepén hozta Velencébe egy indiai férfi a 112 karátos drágakövet, és egy Morosini nevű nemesembernek adta el, akit nemsokára megöltek egy kocsmai verekedésben. Ezután Touquet nevű párizsi bankár tulajdona lett, aki hamarosan a Bastille-ban végezte. Így jutott XIV. Lajoshoz, aki szív alakúra csiszoltatta a követ, és szeretőjének, Montespan márkinénak ajándékozta, ám nemsokára kiábrándult az asszonyból, és kolostorba záratta. Marie Antionette ékszerbe foglaltatta a követ, ám nemsokára kitört a forradalom, ő a guillotine alá került, az ékszert pedig ellopták. Ezután egy holland gyémántkereskedőhöz került, aki nem tudta eladni a hírhedett darabot, ezért három részre vágatta. Az újjácsiszolt kő legnagyobb darabját, a 44 karátos darabot Thomas Hope bankár vásárolta meg 1820-ban, róla kapta a nevét kő. Következő tulajdonosa, II. Abdul Hamid török császár lett, aki először kedvenc feleségének adta a követ, majd lelőtte az asszonyt, mert hűtlenségére gyanakodott. Őt nemsokára megfosztották trónjától, és száműzetésbe kényszerült. Ezután egy orosz herceg szerezte meg a követ, és a Folies Bergéres egy táncosnőjének adta. A herceg ezután párbajozott szerelméért, és belehalt sérüléseibe, így a babonás lány eladta a követ egy spanyol nemesnek, aki hajóra szállt, ám az elsüllyedt. A követ egy búvár hozta fel a roncsok közül. 1911-ben egy amerikai lapkiadó, Edward B McLean vette meg a követ, akinek mindkét gyermeke nemsokára meghalt, a férfi csődbe jutott, majd elmegyógyintézetbe került, ahonnan soha többé nem engedték ki. A követ ekkor Harry Winston, a híres „gyémántkirály” vette meg, és más ékszereivel együtt kiállította a Waldorf Astoriában. Ekkor szeretett bele a kőbe Arisztotelesz Onasszisz felesége, Athina. Hiába figyelmeztették, hogy a kő csak bánatot hozott eddig minden tulajdonosága, ő ragaszkodott hozzá. Onasszisz megvette neki, de ragaszkodott hozzá, hogy öt éven belül minden indoklás nélkül visszaadhassa – ez a házaspár válásakor, alig egy év múlva meg is történt. Winston ekkor a washingtoni Smithsonian Institution Drágakőgyűjteményének ajándékozta a balsorsú gyémántot, azóta is ott látható.

Koh-i-noor (Világosság Hegye)
Ezt az ovális alakú követ soha nem adták el – gazdái mindig lopás, család és gyilkosság révén jutottak hozzá. Eredeti állapotában 800 karát súlyú volt, és a Mogul dinasztia alapítójának Páva-trónját díszítette. Nevét akkor kapta, amikor 1719-ben Nadír sah meghódította a mogul birodalmat, és megerősítette Mohamed sah hatalmát. A hálás Mohamed vacsorát rendezett a győztes tiszteletére, ám a legendás követ nem akarta nekiadni, ezért azt turbánjába rejtette. Az egyik háremhölgy azonban megsúgta a Nadír sahnak, hol találja a hatalmas gyémántot, aki a vacsora végén felajánlotta vendéglátójának, hogy az örök barátság jeléül cseréljenek turbánt. Visszatérve a sátrába Nadír sah kibontotta a turbánt, és amikor megpillantotta a tündöklő gyémántot, csak annyit tudott mondani: Ez a világosság hegye... A gyémánt 1849-ben került a britek tulajdonába, amikor bekebelezték Pandzsábot. Viktória királynő hitt a legendában, miszerint a kő balszerencsét hoz férfi tulajdonosaira, ezért először brossként viselte, és végrendeletében kikötötte, hogy férfi uralkodó nem birtokolhatja, csakis annak felesége örökölheti. Így került 1937-ben a nemrég elhunyt Erzsébet királynő a koronájának homlokrészébe. Jelenleg Towerben látható a koronázási ékszerek között, a többszörös átcsiszolás után 109 karát súlyúra „zsugorodott” kő még mindig a világ egyik legnagyobb drágaköve.

Aranyló Jubileum (Golden Jubilee)A világ legnagyobb csiszolt gyémántja, 548 karátos sötét-narancsszínű kő, amelyet Thaiföld királya kapott ajándékba 1997-ben, koronázásának ötvenedik évfordulójára. Thaiföld kormánya akkoriban úgy mutatta be a népnek a követ, mint hatalmas aranyszínű topázt, hogy ne irritálja annyira a polgárokat. Ebben az időben ugyanis Thaiföldnek komoly gazdasági problémái voltak, és attól féltek, hogy a kő megvásárolásának a híre nagyban csökkentené a kormány népszerűségét.

Baroda Holdja Marylin Monroe körte alakú 24 karátos sárga gyémántja, amit a legendás színésznő a Szőkék előnyben című film forgatásán viselt, miközben énekelte a szállóigévé vált refrént: „A gyémánt a lányok legjobb barátja.”

Taylor-Burton gyémánt Elizabeth Taylor, aki szenvedélyesen vonzódott a gyémántokhoz, több nagy értékű drágakövet is kapott férjétől. Ezek közül a legnagyobb és leghíresebb a Taylor-Burton gyémánt néven ismert körte alakú, 70 karátos darab, amely eredetileg a Cartier nevet kapta a csiszolás után. A kő ma már nincs a színésznő birtokában, 1978-ban, válását követően Elizabeth Taylor árverésre bocsátotta, és a bevételből második férje, John Warner szenátor kampányába támogatta. (Pikáns kis női bosszú...)

Afrika Csillaga A világ legnagyobb csiszolt gyémántja, egy 530 karátos csepp alakú briliáns, amely az angol királyi jogart díszíti. A fél grapefruit nagyságú követ 1905-ben találták egy afrikai A követ Cullinan-nak nevezték el a bányatársaság vezetője után. 1907-ben a követ két búr tábornok vásárolta meg, hogy VII. Edwardnak ajándékozzák szülinapjára. A király az angol koronaészereket ékesítette vele. A nyolc hónapos csiszolás során 105 kisebb-nagyobb követ tudtak belőle készíteni, még úgy is, hogy a megmunkálás során közel ötvenszázalékos volt a veszteség.

A Fekete Herceg rubinja Az angol birodalmi koronában főhelyen látható ez a kő. 1637-ben Granada mód uralkodója birtokolta a követ, ám Don Pedró, Kasztília királya meg akarta szerezni, ezért vendégségbe hívatta, és egész kíséretével együtt lemészárolta. Don Pedró ezután elveszítette királyságát, és III. Edwardnál, a Fekete Hercegnél talált menedéket, ezért hálából nekiadta a varászlatos szépségű ékkövet. Edward fia, II. Richard koronájába foglaltatta a követ. Cromwell idejében amikor a királyságot idéző tárgyak nemkívánatosak lettek, a rubint négy fontért eladták. Sok-sok év múlva fedezték fel ismét a követ, és tették a brit korona díszhelyére. Csak ekkor jöttek rá arra is, hogy a Fekete Herceg rubinja valójában egy 170 karátos jóval kisebb értékű spinell.

Zöld szív (Corazón Verde) Ez a 456 karátos kő ihlette a Michael Douglas és Kathleen Turner főszereplésével készült Smaragd románca című filmet, ahol a smaradg egy kolumbiai barlangban egy ronda gipsznyuszi gyomrából került elő. A valódi Corazón Verde-t 1979-ben találták Kolumbiában, de a bánya tulajdonosai nem tudták elosztani, ezért úgy határoztak, hogy a továbbiakban egyiküké legyen a bánya, másiké a kő. Ám a szépséges smaragd mindkettőt elbűvölte, ezért 30 évig vitatkoztak azon, kit is illet meg. A drágakövet ezután Spanyolországba vitték, és a királyi gyűjtemény legszebb darabja lett.


1 megjegyzés:

Szilva írta...

Jól tetted, hogy megírtad! Szuper, mint minden cikked. :)

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More