Oldalak

2012. január 24., kedd

Nemcsak ördög lakik a részletekben

Imádom azokat a naptárokat amelyek 365 lapból állnak. Így minden nap valami újat látok - és ha ügyesen választottam, akkor tanulok is.

Naptárt venni azért nem könnyű választás, hiszen egy teljes évig kell foglalkozni vele. Igen, foglalkozni, mert én azt szeretem, ha valami kis aktivitás is kapcsolódik hozzá, nem csak azt nézem, hogy milyen édes kis macskák mosolyognak rám ma is, vagy hogy milyen bölcsességet mond mára a dalai láma. Az a jó, ha tenni is kell valamit. Igen, persze ennek is megvan a maga veszélye - akarom-e én minden nap, hogy kötelező legyen valamit tennem? Nem feltétlen. De ha már néhány hétig jól elszórakozom vele, már az is hasznos. Amit meg nem tudtam megnézni, megcsinálni, azt el is rakhatom unalmasabb időkre, nem?
Ezen megfontolás alapján a gyerekeknek origamis és kirigamis naptárat vettem - az utóbbi a gyerekkoromból ismert papírból kivágott baba csipketerítőkre hasonlít, csak egészen elképesztő mintákat mutat be nap mint nap. A lelkesedés még megvan, csak a kész termékeket bonyolult tárolni, de azért a csajok élvezik, hogy minden napra adódik valami kis kézműveskedés.
Nekem kevésbé fontos, hogy én alkossak - nagyobb örömöt ad, ha mások alkotásait nézhetem. Hiszen olyan brutálisan gazdag a művészet története - jólesik egy kis ismétlés, pláne, hogy ha újat is megtudhatok.
Az én naptáram idén 4-5 naponta mutat csak be egy új képet, ám a köztes időben a kép bizonyos részleteit kinagyítja és elmagyarázza, hogy mit is látunk rajta. Az első nap a festmény egészéről beszél, ki a festő, mikor készítette a művet, mik az általános tudnivalók. Majd végigmegyünk az izgalmas részleteken. Miért is van Tóbiás kezében a hal mellett egy kis tekercs is? Esküszöm észre se vettem, de ez bizonyítja, hogy a képnek firenzei megrendelője volt, mert ez a pénz helyettesítő adósságlevél a korban a firenzeiek nagy vívmánya volt. Vagy ki is az a titokzatos nő, aki Manet balkonján ül? Ő Berthe Morisot, a korszak leghíresebb női impresszionista festője, aki amúgy később Manet testvéréhez ment feleségül és akibe amúgy Manet is fülig szerelmes volt. Hát ilyen kis részletekkel kényeztetem magam mostanság, reggel leszakítom, a zsebembe rakom és amikor van egy kis időm, akkor elolvasom. Apró lépések - de mondja valaki, hogy nem ezekben az apróságokban van a lényeg!

Vannak azért festmények, amelyeket egyáltalán nem könnyű megfejteni és sok-sok évszázad óta kínlódnak vele a tudósok, hogy rájöjjenek, hogy az egyes részletesnek mi is lehet a jelentése. És egyáltalán mit is ábrázol a kép, maga? És most nem egy absztrakt festményről beszélek, hanem nagyon is ismert, híres festők műveiről. Amelyek tele vannak izgalmas titkokkal. Az én válogatásom a Nők Lapja Évszakok 2007-es tavaszi számában jelent meg.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More