Oldalak

2012. június 12., kedd

MIért nem tüsszent a királynő?


II. Erzsébet hatvan éve ül Anglia trónján, de rengeteg rejtély van a mai napig körülötte. Hogy lehet az például, hogy hatvan év alatt egyszer sem tüsszentett nyilvános helyen? Miért nem láttuk még soha pattanásos orral, vagy fénylő arcbőrrel? És miért nem borzolja fel a haját még a helikopter rotorja sem? A Diamond Jubilee alkalmából néhány titokra most fény derült.

Hatvan év alatt több mint száz országot látogatott már végig, és kihívások százaival küzdött meg elegánsan. Mindig mosolyog, mindig kedves - és különös módon soha nem izzad meg ebben a nem is olyan könnyű munkában. Olyan erős, mint egy igásló, mondják büszkén az angolok, ám a híres angol hidegvéren, kitartáson és elegancián kívül van pár olyan trükkje még az öreglánynak, ami hozzásegíti a kifogástalan királynői megjelenéshez.
A titok nyitja természetesen a pontos tervezés -  titkársága sok-sok hónappal korábban megkap minden szükséges információt, a várható időjárástól kezdve a menüig. Utóbbit a királynő személyesen nézi át és engedélyezi - a helyi érdekességeket például rendszeresen kihúzza, mert nem szeret kisérletezni, és szíve mélyén inkább az egyszerű fogásokat kedveli. Az is szempont persze, hogy neki aztán extra kínos lenne, ha gyomorrontást kapna és le kéne mondania a szorosra tervezett programját. Betegség soha nincs betervezve, így az ételmérgezést megelőzendő a kagyló, a rák, és a homár kizárva. Természetesen a leggondosabb tervezésbe is csúszhat hiba, így fordulhatott elő, hogy 1985-ben Belizén egy helyi specialitást kínáltak neki, aminek a neve gibnut. A királynő nagyot nézett, amikor hirtelen előkerült ez a fogás, de udvariasságból evett néhány falatot, és csak utólag tudta meg, hogy sült patkányt falazotott.
Egy évvel később azonban Kínában kifejezetten dühös lett, amiért senki nem figyelmeztette rá, hogy itt bizony pálcikával kéne ennie, ugyanis korábban soha nem tanulta és nem szeret semmiben ügyetlenkedni. Ám attól nem fél, ha le kell ereszkednie, akár a szó szoros értelmében, ezért például Marokkóban nem volt ellenére, hogy helyi szokásoknak megfelelően a király mellé üljön a padlóra és kézzel egye meg a vacsorát.
Ételben ugyan puritán, de van azért néhány celebekhez illő dilije. Az egyik a Malvern ásványvíz, amelynek szénsavmentes változatát fogyasztja nagy tételben, és szó szerint elvonási tünetektől szenved, ha valamiért nem jut hozzá.Ha azonban tea kerül az asztalra, esküszik az Earl Grey-re, annak is a Twinings által készített verziójára - amit a cég kizárólag neki készít.
Tökéletes külsejének több apró titka van - az egyik egy olyan alapozó (titkos összetevőkből) amely megakadályozza, hogy kifényesedjen az arca, így egy egész napos utazás után is frissnek és üdének tűnik, minden zsírfény és izzadságfolt nélkül. A haja pedig azért olyan makulátlan, mert brutálisan kemény egy folyékony lakktól, amelyek királyi körökben csak úgy emlegetnek, hogy folyékony beton. A kalapját több tucatnyi tű tartja biztonságosan a helyén, ezért soha nem veszi le nyilvános helyen, csak amikor már egy privát szobában van, távol a kameráktól. A szoknyája pedig azért nem lebben fel illetlen módon, mert apró ólomdarabkák vannak az aljába varrva.
Persze ez még nem elég a tökéletességhez, hiszen balesetek mindig történhetnek - ám hogy ne kellnej szégyenben maradnia, mindenből kettő darabot tart magánál, így ha bármi folt esik rajta, azonnal át tud öltözni. A kesztyű az ő szakmájában elengedhetetlen, hiszen naponta többszáz emberrel kell kezet fognia - ha mindez a kosz, izzadság, baci átkerülne rá, estére fekete lenne a keze - így viszont csak kesztyűt kell időnként cserélnie, és voilá, máris újra tökéletes.
Ahhoz, hogy minden olajozottan menjen, brutálisan sok cuccot visz magával - hoszabb utakra akár négy tonnányit is, ami ne feledjük, négyezer kilogramm! Ebben olyan elengedhetetlenül szükséges holmik is vannak, mint hatvan fiola homeopátiás szer, amely nélkül soha sehová nem megy. A királynő ugyanis nagy rajongója az alternatív gyógyászatnak és még szeretett kutyáit is ezzel kúrálja, ha megbetegszenek. De vannak azonban alkalmak, amikor biztosra kell mennie. Ha sokáig a szabadban kell lennie, és épp virágzik valami, vagy csak magas a pollenkoncentráció, nagy dózisú antihisztamint vesz be megelőzésképp, az ugyanis királynőhöz nagyon nem illő lenne, ha rátörne egy tüsszentőroham.
Retikül mindig van a kezében - de csak az illem kedvéért. A kis táskában mindössze egy zsebkendő, egy rúzs, egy pici tükör és a napi programjának leírása található. Az igazi komolyabb neszeszert az egyik udvarhölgy viszi utána, a legendás "barna táskában." Ebben viszont szó szerint minden van, amire útközben szüksége lehet - többek között pótharisnya, pótkesztyű, egy speciális édesítőszer, amit a kávéjába tesz és egy levendulával átitatott frissítőkendőcske, ha nagy a hőség.
És hogy mi az, amit a négytonnás úti csomagban biztosan nem találunk? Például saját WC ülőke. Ez csak Károly herceg bőröndjében található, aki a bennfentesek szerint saját fehér, bőrrel bevont ülőkéje nélkül soha nem indul el hosszabb útra.

Ha már rejtvények, akkor íme egy igazi koronás főkhöz illő darab, egyenesen a Daily Mailből. Minden rejtvény megfejtése csak pár percig tart, de mindegyiknek más szabálya van, és nem kell mindegyikhez angolul tudni!


ANGOLTUDÁST IGÉNYLŐ REJTVÉNYEK:

Szókerék: A korona tetején lévő alma melletti két kerékben például szavakat kell találni. Minden szónak tartalmaznia kell a kerékagyban lévő betűt - és még legalább három másikat a kerékről. Minden betűt csak egyszer lehet felhasználni. Mindkét kerékben van amúgy 1-1 kilenc betűs angol szó is. Ezek megtalálásához két kulcsot is adnak. Az első: A boldogságra utal, egy olyan hangra, amit nagyon boldogan ejtünk csak ki. A második Olajat felhasználni csendben Tingwallban. (Nekem ezek ugyan nem segítenek, de hátha másnak igen...)

Színező: A korona alatti sok-sok színes kockából álló rejtvény egészen más. Először be kell színezni az összes barackszínű kockát. Ekkor talán már látható lesz pár betű - ezután ki kell választani egy másik színt és azt is beszínezni feketére, a maradék minta kiad egy ötbetűs szót.Kis segítség, a negyedik betű egy W...

Csonka négyzet: A korona bal oldalán található egy sarkok nélküli négyzet, különböző betűkkel és kilenc üres kockával. Ebbe kell beleírni a SOVEREIGN szót úgy, hogy kijöjjön hat ötbetűs szó vízszintesen és felülről lefelé.

Méhkaptár: Az egyes szavak megoldását az óramutató járásával megegyezően kell a szám köré írni. Az elsőnél megadják a kezdőbetűt, a többinél ki kell találni, honnan indul a megfejtés. Segítség: 1. Killing, 2. Grooved, 3. Dissuades, 4. Uncover, 5. Second, 6. Threefold, 7. Package, 8. Crib, 9. Pass, 10. Extras, 11. Calm, 12. Go back on


ANGOLTUDÁST NEM IGÉNYLŐ REJTVÉNYEK: 

Összeadós: A korona bal oldalán, van egy négyzet tele számokkal és egy kis füllel a tetején, amiben a 14-es szám van. Az üres kockákba 1-től 9-ig kell írni a számokat. A vízszintes sorban a számok összege az utolsó kockában található szám legyen. Függőlegesen szintén össze kell adni őket, az eredmény a legalsó sorban található szám legyen. De van még egy trükk - keresztben is össze kell adni a számokat, fentről lefelé, az eredmény pedug szintén ott van, a kis csücsökben: 14.

Számpiramis: Szintén a korona bal oldalán van egy kis piramis, kicsi korongokból. A szabály egyszerű: minden szám az alatta lévő kettőnek az összege. A kérdés: milyen szám van a csúcson?

Mini Fit: A korona bal oldalán alul van egy hagyományos keresztrejtvényre hasonlító 4X4-es kocka, benne egy betűvel: P. Azt kell kitalálni, hogy az alábbi szavak közül melyiket nem lehet beleírni: ASTI, GRIP, PAIR, RASP, STIR

Számkirakó: A jobb oldalon, a szókerék mellett van egy hagyományos keresztrejtvényhez hasonlító négyzet, benne egy számmal: 9. Azt kell kitalálni, hogy az alábbi számok közül melyik nem kerülhet bele: 609, 670, 697, 709, 796

Izoláló: Rajzolj falakat ebbe a négyzetbe - néhányat már előre berajzoltak. Mindegyik kicsi szobában kell lennie két pöttynek, nem többnek. Ahol x van a vonal végén, onnan legalább két falnak kell kiindulnia. Összesen öt szobának kell végül lennie, és a területük a négyzet alatti táblázatban van megadva.

Kenken: Minden sorba és oszlopba1-től 4-ig kell számokat beírni, de ismétlés nélkül. A ketrecben (vastag vonallal elkerített területben) a beírt számoknak igazzá kell tenniük a matematikai műveleteket. A szám az eredményt jelenti, a jel pedig azt a műveletet, amit ehhez fel kell használni. A sorrend nem számít. Az egyedül álló kockákba azt a számot kell beírni, ami már ott van.

Mini Sudoku: Minden sorban és oszlopban 1-6-ig szerepelnek a számok, és minden apróbb kockában is.  


Szeretem a keresztrejtvényeket, izgalmasnak találom, hogy szinte havonta kijön egy újfajta, ami aztán izgalomban tartja az egész világot pár hónapig. Van, ami gyorsan lecseng, mások, mint mondjuk a Sudoku, az egész világot meghódítják. Izgalmas, változó világ ez is - saját történelemmel. Amikor a Readers's Digest 1998-ban felkért rá, hogy írjak egy cikket a keresztrejtvények történetéről, napokat töltöttem a könyvtárban, és számtalan könyvet átnyálaztam, hogy megtaláljam azokat az izgalmas adatokat, amelyek legalább annyira izgalomba hozzák majd az olvasót, mint egy jó keresztrejtvény. Akkor azt gondoltam, hogy sok új már nem jöhet. Pedig az elmúlt években a keresztrejtvény nagyobb őrület lett, mint valaha. Egyszerűen minden ember imád játszani, és rejtélyeket bogozni. És nincs ennél jobb és gyorsabb, mint egy jó feladat a reggeli kávé mellé. 

Ez a cikk a Reader's Digest 1998. decemberi számában jelent meg. Olyan régen, hogy még nem is voltam Marcsi, egyszerűen csak Mária. És hogyan és mért változtattam a nevemen? Ezzel a történettel még adós vagyok, de ígérem, majd jön!
 


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More